Τι θα ήμασταν χωρίς τα βιβλία;

Σε ένα βίντεο του big think (www.bigthink.com), ο γνωστός συγγραφέας James Patterson μας εξηγεί την σημασία της ανάγνωσης για παιδιά και ενήλικες. Η περιγραφή που δίνει ο ίδιος στις προσπάθειες να αυξηθούν τα ποσοστά μικρών αναγνωστών σε πολιτείες των ΗΠΑ είναι το εξής απλό: «Είμαστε εδώ, για να σώσουμε ζωές».

Αν αναλογιστούμε λίγο αυτή τη δήλωση, θα δούμε πως, όσο βαρύγδουπη κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα η διεύρυνση των οριζόντων μέσα από την ανάγνωση είναι σίγουρα ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τον Patterson, με το να κάνεις ένα παιδί να αγαπήσει την ανάγνωση χτίζεται μια προσωπικότητα που θα αγαπήσει τη γνώση, θα μείνει στο σχολείο και στην εκπαίδευση και τελικά θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα του δοθούν στη ζωή του. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποδώσει μέσω της δουλειάς του στον τόπο που ζει.

Γιατί, όμως, υπάρχει η τάση τα παιδιά να μην αγαπούν την ανάγνωση και να μην την εντάσσουν στα ενδιαφέροντά τους; Ο James Patterson τονίζει εδώ τη σημασία του να καταστήσει κανείς το διάβασμα και την λογοτεχνία προσιτά. Ποιος θα έβρισκε ενδιαφέρον το διάβασμα, όταν αυτό ταυτίζεται με σχολικά βιβλία γεμάτα κανόνες που πρέπει απλώς να απομνημονευθούν και να εφαρμοστούν; Το πρόβλημα είναι πως τελικά η ανάγνωση περιορίζεται σε ένα σωρό πράγματα που μπορεί τα παιδιά να μη βρίσκουν ελκυστικά. Το στοίχημα, λοιπόν, είναι να προκληθούν οι μικροί αναγνώστες να θέλουν να διαβάσουν βιβλίο, να εντυπωσιάζονται και να θυμούνται αυτό που διάβασαν και να ζητούν το επόμενο. Κάτι παρόμοιο, θα προσθέταμε, χρειαζόμαστε και οι ενήλικες. Ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον να αρχίσει (ή να ξαναρχίσει) να διαβάζει. Η ανάγκη να ταυτιστεί το διάβασμα με μια ευχάριστη ασχολία είναι κοινή για κάθε ηλικία.

Σύμφωνα με τον Patterson, η διαδικασία δεν περιορίζεται στην στιγμή που το βιβλίο αφήνει το ράφι της βιβλιοθήκης. Αυτό που απαιτείται, για να αγαπήσει κανείς τη λογοτεχνία είναι η σχέση με το βιβλιοπωλείο, με τον βιβλιοπώλη, με τους εκδότες, με τους άλλους αναγνώστες. Το θάρρος να ρωτήσει κανείς «Τι πιστεύετε γι’ αυτό το βιβλίο;» ή «Διάβασα το τάδε και δείνα βιβλίο, ποιο θα μου προτείνατε για τη συνέχεια;» είναι για τον Patterson ένα από τα κλειδιά, για να εξελιχθεί κάποιος αναγνώστης.

Το να αναφέρει ένας συγγραφέας την αξία του διαβάσματος λογοτεχνίας μπορεί να είναι αναμενόμενο. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι το βιβλίο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Ένας αναγνώστης ζει πολλές ζωές, βιώνει πολλά συναισθήματα και νοερές καταστάσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους, το να αγαπήσει ένα παιδί – μικρό ή μεγάλο – το διάβασμα είναι μία από τις πιο αποδοτικές επενδύσεις για την προσωπική του εξέλιξη. Αγαπήστε τα βιβλία. Κι αν δεν τα αγαπάτε, ίσως να φταίει το ότι δεν έχετε βρει ακόμη το σωστό. Μην σταματάτε να ψάχνετε μέχρι να το βρείτε!

Πηγές:

https://bigthink.com/personal-growth/james-patterson-learning-reading-books

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι μια απόφοιτη βιοτεχνολογίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια γενετικής. Λατρεύω να διαβάζω βιβλία, να πίνω καφέ και να ακούω μουσική, κατά προτίμηση όλα ταυτόχρονα. Γράφω για απλά πράγματα που με εντυπωσιάζουν ή με προβληματίζουν.